Bloeddruk meten

Waarom de bloeddruk meten?

Het hebben van een hoge bloeddruk is een probleem dat steeds groter wordt. Een hoge bloeddruk ook bekend als hypertensie ontstaat ondermeer door overgewicht, het roken van sigaretten of sigaren, het eten van veel zout en het drinken van veel alchohol. Ook weinig bewegen en veel stress zijn bekende oorzaken van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk wordt vaak niet opgemerkt maar leid wel tot hart en vaatziekten. Zorg dat u gezond leeft en uw bloeddruk regelmatig laat meten dan voorkomt u de kans op hart en vaatziekten.

Thuis de bloeddruk meten

Er zijn mensen die bewust of onbewust stress krijgen wanneer een dokter hun bloeddruk gaat meten. Het effect van stress in de aanwezigheid van doktoren wordt ook wel het ‘witte jassen effect’ genoemd. Door dit effect kan bij het meten van de bloeddruk een verhoogde bloeddruk zichtbaar worden terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet zo is. Om het ‘witte jassen effect’ uit te sluiten zijn er bloeddrukmeters verkrijgbaar is waardoor het mogelijk is om de bloeddruk thuis te meten. Wanneer je de bloeddruk goed wilt meten moet je begrijpen dat de bloeddruk niet continu een gelijke waarde heeft. De bloeddruk verschilt gedurende de dag en kan door diverse factoren beïnvloed worden, hierbij kan je onder andere denken aan de mate van inspanning en genuttigde voeding.

Wanneer de bloeddruk meten

De bloeddruk ka het beste gemeten worden wanneer u nog geen zware inspanning heeft gedaan en u ontspannen in een rustige ruimte zit.Het goed meten van de bloeddruk volstaat niet met een bloeddruk meting maar met meerdere metingen verspreid over de dag gedurende een aantal verschillende dagen. Wanneer de bloeddruk thuis gemeten wordt is het gebruik van een gevalideerde bloeddrukmeter aanbevolen. Een gevalideerde bloeddrukmeter is met echte patienten getest en wordt pas gevalideerd bevonden wanneer de gemeten bloeddruk minder dan 5% afwijkt ten opzichte van de werkelijke bloeddruk. Door de bloeddruk te meten met een gevalideerde bloeddruk meter ben je zeker dat je de juiste bloeddruk meet. Bent u er niet zeker van of uw bloeddruk meter gevalideerd is, laat dat uw bloeddruk meten door uw huisarts of laat deze de bloeddrukmeter controleren.

Regels voor het meten van de bloeddruk

  • Meet de bloeddruk iedere dag op dezelfde tijdstippen;
  • Meet de bloeddruk altijd in dezelfde lichaamshouding (zittend/liggend);
  • Neem 2-3 minuten abolsute rust voor u begint met het meten van de bloeddruk;
  • Meet de bloeddruk in een ontspannen houding;
  • Zorg voor een lege blaas wanneer u de bloeddruk gaat meten;
  • Niet praten en bewegen tijdens het meten van de bloeddruk;
  • Noteer de gemeten bloeddruk meteen, zo wordt voorkomen dat u de gemeten bloeddruk vergeet;