Bloeddrukmeter

Wat is een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter is een apparaat waarmee de bloeddruk gemeten kan worden. De eerste bloeddrukmeter was een apparaat dat zonder in de bloedvaten te prikken de polsdruk kon registreren. Deze eerste bloeddrukmeter is in 1854 al door de wetenschapper Karl von Vierordt uitegvonden. De bloeddrukmeter met manchet zoals deze tegenwoordig op het bureau van de huisarts staat is in 1896 door de Italiaanse arts Riva Rocci ontwikkeld.  Het is niet altijd even zinvol om een bloeddrukmeter te kopen en regelmatig de bloeddruk te meten. Wanneer u een verhoogde kans op hart- en vaatziekten heeft bijvoorbeeld door roken, overgewicht, stress of een te hoog cholesterolgehalte is het verstandig om een bloeddruk meter te kopen. Het is verstandig om de aankoop van een bloeddrukmeter vooraf met de huisarts te bespreken.

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

Er zijn twee soorten bloeddrukmeters de bovenarm bloeddrukmeter en de pols bloeddrukmeter. Zowel de bovenarm- als de pols bloeddrukmeter werken op dezelfde manier. De band of manchet van de bloeddrukmeter worden om de bovenarm of pols bevestigd en handmatig of automatisch aangespannen. Bij het gebruik van een bovenarm bloeddrukmeter wordt de bloeddrukmeting altijd ter hoogte van het menselijk hart uitgevoerd. Wanneer een pols bloeddrukmeter wordt gebruikt moet de pols gedurende de meting ter hoogte van het hart worden gehouden. Wanneer de pols niet ter hoogte van het hart wordt gehouden resulteert dit een onjuiste meting (een groot verschil ten opzichte van de werkelijke bloeddruk) waardoor het gebruik van een pols bloeddrukmeter foutgevoeliger is dan een bovenarm bloeddrukmeter.

Wat is een goede bloeddrukmeter?

Er zijn diverse bloeddrukmeters verkrijgbaar waaronder de bovenarm bloeddrukmeter, pols bloeddruk meter, de elektrische bloeddrukmeter en natuurlijk dure en goedkope bloeddrukmeters. Maar welke bloeddrukmeter is goed? Een goede bloeddrukmeter meet een bloeddruk die maximaal 5% afwijkt ten opzichte van de werkelijke bloeddruk. Een bloeddrukmeter die maximaal 5% afwijkt ten opzichte van de werkelijke bloeddruk is een klinisch gevalideerde bloeddrukmeter. Bloeddrukmeters worden door de British Hypertension Society (BHS), de European Hypertension Society (EHS) en de Food and Drug Association (FDA) gevalideerd en gekeurd. Wanneer een bloeddrukmeter door een van deze organisaties is gevalideerd is de bloeddrukmeter goed. Waneer het meten van de bloeddruk op de juiste manier gebeurt meet een gevalideerde bloeddrukmeter de juiste bloeddruk. In Nederland zijn A&D, Microlife, Omron, Panasonic en Seinex Forecare bekende leveranciers van klinisch gevalideerde bloeddrukmeters.