Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is geen ziekte maar kan wel degelijk slecht zijn voor de gezondheid. Er is sprake van een hoge bloeddruk wanneer de bovendruk bij een volwassen persoon groter is dan 140 mm Hg of wanneer de onderdruk hoger is dan 90 mm Hg. Indien een persoon diabetes patient is of last heeft van hart en vaatziekten of nierziekten dan is er bij een lagere boven- en onderdruk (130/80 mm Hg) als sprake van een hoge bloeddruk. Wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk moet de hartspier meer kracht uitoefenen om met een hoge bloeddruk het bloed in de bloedvaten te pompen. Sommige mensen hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk dan andere mensen. Het feit of iemand een grotere kans heeft op een hoge bloeddruk is afhankelijk van een aantal factoren waaronder: leeftijd, geslacht, lichamelijke conditie, voeding, alcoholgebruik en rookgedrag.Voor zover bekend is staat een hoge bloeddruk niet in verband met gedragsproblemen Zeker 30 procent van de volwassen in Nederland hebben last van een hoge bloeddruk.

Oorzaken van een hoge bloeddruk

In ongeveer 95% van de gevallen van een hoge bloeddruk is de oorzaak onduidelijk. In de overige 5% van de gevallen is een hoge bloeddruk bijna altijd onstaan door een vernauwing in minimaal een van de nierslagaders. Het is wel bekend dat nuttigen van veel zout (natrium) tot een hoge bloeddruk kan leiden. Door het gebruik van veel zout trekt het spierweefsel van de bloedvaten zich sterker samen waardoor de bloedvaten vernauwen en moet de hartspier een hoge bloeddruk bewerkstelligen om het bloed door de bloedvaten de kunnen pompen. Het drinken van alcoholische dranken en het roken van sigaretten of sigaren zijn de meest bekende oorzaken van een hoge bloeddruk. Minder bekende oorzaken van een hoge bloeddruk zijn het eten van grote hoeveelheden drop, rood vlees, het gebruiken van grote hoeveelheden medicijnen en het gebruik van anticonceptie bij vrouwen.

Symptomen van een hoge bloeddruk

Mensen merken vaak weinig tot niets wanneer ze last hebben van een hoge bloeddruk waardoor er dus ook niet veel symptomen van een hoge bloeddruk bekend zijn. Duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd zijn bekende symptomen die op een hoge bloeddruk kunnen duiden. Last hebben van een gespannen gevoel is in tegenstelling tot wat velen denken geen van de symptomen van een hoge bloeddruk. Wanneer iemand last heeft van een hoge bloeddruk is het hebben van een gespannen gevoel vaak wel een gevoeld.

Hoge bloeddruk verlagen met of zonder medicijnen?

In veel gevallen is een hoge bloeddruk het gevolg van verkeerde gewoontes, denk hierbij aan eetgewoonten en verslavingen. Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk en sigaretten of sigaren roken doen er goed aan te stoppen met roken. Het stoppen met roken werkt niet alleen bloeddruk verlagend maar is over het algemeen goed voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Ben je een frequent liefhebber van alcoholische dranken en heb je last van een hoge bloeddruk? Je doet er goed aan om het nuttigen van alcholische dranken zo veel mogelijk te beperken. Voor vrouwen met een hoge bloeddruk geld een maximum van een glas alcohol per dag, voor mannen ligt het maximum op twee glazen alcohol per dag. Heb je last van een hoge bloeddruk en eet je veel zout? Het is dan goed om de hoeveelheid zout tot 2,5 gram per dag te beperken waardoor de hoge bloeddruk zal verminderen. Wanneer je van jezelf weet dat je kampt met overgwicht is het verstandig om minimaal 5 kilo af te vallen. Vanaf een gewichtsverlies van 5 kilo neemt de hoge bloeddruk bij mensen met overgewicht af. Daarnaast zorgt een gezonde lichamelijke inspanning zoals regelmatig sporten ook voor een afname van de hoge bloeddruk. Naast inspanning is het ook belangrijk om uw lichaam voldoende rust te gunnen. Een goede nachtrust voorkomt een hoge bloeddruk.