Lage bloeddruk

Er wordt altijd veel aandacht besteed aan een hoge bloeddruk, daarentegen wordt vaak te weinig aandacht besteed aan een lage bloeddruk. Dit is het gevolg van het feit dat huisartsen een hoge bloeddruk vaak als gevaarlijker zien dan een lage bloeddruk. Een lage bloeddruk is ook wel bekend als hypotensie. Over het algemeen hebben mannen met een bloeddruk van 110/70 mm Hg en vrouwen met een bloeddruk van 100/60 mm Hg last van een lage bloeddruk. Dit wil overigens niet zeggen dat iedereen met een dergelijke waarde last heeft van een lage bloeddruk. Als gevolg van een lage bloeddruk is de bloedtoevoer naar de verschillende organen van het lichaam onvoldoende.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Het hebben van een lage bloeddruk is in veel gevallen het gevolg van te weinig vocht in het menselijk lichaam. Een slechte werking van de hartspier en een verstopping van de bloedstroom in een van de slagaders behoren ook tot de oorzaken van een lage bloeddruk. In veel gevallen komt een lage bloeddruk voor zonder dat er een oorzaak gevonden kan worden , echter zijn er ook veel oorzaken van een lage bloeddruk bekend. De meest bekende oorzaken van een lage bloeddruk zijn uitdroging, letsel, alcoholische drank, bloedverlies, een hartinfarct of een sterke allergische reactie. Verreweg de meest bekende oorzak van een lage bloeddruk is een plotselinge verandering in de houding van het lichaam met als gevolg duizeligheid, een slap of licht gevoel in het hoofd of flauwvallen.

Symptomen van een lage bloeddruk

In veel gevallen merken mensen vaak niet dat ze last hebben van een lage bloeddruk. Andere mensen zijn duizelig of licht in het hoofd wanneer ze een lage bloeddruk hebben. Om erachter te komen of iemand last heeft van een lage bloeddruk is het goed om de huisarts met een bloeddrukmeter de bloeddruk te laten meten. De huisarts kan dan precies vertellen of de bloeddruk normaal, hoog of laag is. Andere symptomen van een lage bloeddruk zijn een slecht zichtbeeld en misselijkheid. De symptomen van een lage bloeddruk zijn over het algemeen tijdelijk van aard en verdwijnen wanneer de bloeddruk toeneemt.

Van een lage bloeddruk terug naar een normale bloeddruk

Wanneer iemand als gevolg van een lage bloeddruk duizelig wordt en flauw valt stroomt er onvoldoende bloed naar de hersenen. Door met de benen omhoog op de grond te gaan liggen komt de stroming van het bloed naar de hersenen weer op gang. Hierdoor verdwijnt de lage bloeddruk en stopt de duizeligheid vrij snel. Het voorkomen van een lage bloeddruk of van een lage bloeddruk teruggaan naar een normale bloeddruk kan eenvoudig gerealiseerd worden door op je voeding te letten. Met de onderstaande voedingstips kun je een lage bloeddruk eenvoudig voorkomen:

  • Drink dagelijks een glas versgeperste wortel- of bietensap;
  • Het nuttigen van bonenkruid en rozenmarijn zorgen voor een toename van de bloeddruk;
  • Het eten van voldoende volkoren brood, groente en fruit zorgt voor een gezonde darmflora wat een positieve uitwerking heeft op de bloeddruk;