Invloed van hoge bloeddruk op vruchtbaarheid en zwangerschap

Een hoge bloeddruk geeft niet per se voelbare klachten. Zo lopen er vele mensen rond die niet eens doorhebben dat ze last hebben van een hoge bloeddruk. Toch is een hoge bloeddruk niet goed voor je en kan het wel degelijk schade aanrichten aan het lichaam. De slagaders, hersenen en hartspier bijvoorbeeld kunnen negatief worden beïnvloed door een te hoge bloeddruk.

Vruchtbaarheid

Een minder bekend gevolg van een te hoge bloeddruk is dat het ook een negatieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid. En dan vooral bij de man. Maar ook een vrouw met een kinderwens, met een hoge bloeddruk, doet er verstandig aan om contact op te nemen met een huisarts. Een te hoge bloeddruk kan namelijk schadelijk zijn voor zowel de baby als voor jezelf. Als je voor de zwangerschap als een hoge bloeddruk hebt is de kans groter dat je tijdens de zwangerschap ook op een te hoge bloeddruk uitkomt. Verder is het goed om informatie bij de huisarts in te winnen over welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken als je aan kinderen wilt beginnen.

Te hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Het is niet altijd slecht om tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk te hebben. Zo is het in de eerste periode van de zwangerschap zelfs goed. Vrouwen met een licht verhoogde bloeddruk kregen zelfs gezondere baby’s dan vrouwen bij wie de bloeddruk in de eerste periode van de zwangerschap gelijk bleef. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat aan de Universiteit van Kopenhagen gedaan is. Maar blijft de hoge bloeddruk in een later stadium aanhouden, dus na het eerste trimester, dan verandert de kwestie en is het geen voordeel meer. Eén op de tien zwangere vrouwen krijgt last van een te hoge bloeddruk tijdens zwangerschap. Dit wordt ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Bij een licht verhoogde bloeddruk ontstaan meestal nog geen problemen, maar bij een zware hoge bloeddruk bij zwangerschap werkt de placenta vaak niet naar behoren. De groei van de baby kan gaan achterlopen omdat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bloeddruk verlagen

Er bestaan een aantal tips om je bloeddruk te verlagen en om het in ieder geval niet hoger te laten worden. Er zijn bijvoorbeeld speciale medicijnen die de bloeddruk op een positieve manier beïnvloeden. Laat je hierover altijd goed informeren door de huisarts en de apotheker. Maar je kunt je bloeddruk ook beperken door zo weinig mogelijk zoute voedingsmiddelen te eten of drinken, gezond te eten met veel groente en fruit en leren omgaan met spanning en stress. Als je zwanger bent is het daarnaast handig om zoveel mogelijk rust te nemen en een paar uur per dag op de linkerzij te gaan liggen. Door op je linkerzij te liggen verbetert de doorstroming van de moederkoek. Op die manier krijgt de baby meer zuurstof en voeding binnen. Kortom het is verstandig om je bloeddruk in de gaten te houden, of je nu zwanger wilt worden of nu je al zwanger bent.